Om fiber

Vi i Norra Möckleby fiberförening är övertygade om att tillgång till bra IT i form av snabb och säker datakommunikation är en förutsättning för socknens framtid.

I dag kan du få internet, telefon och tv via telefonnätet eller trådlöst via 3G/4G. I byarna som ligger några kilometer från telefonstationen är hastigheten via telenätet upp till 8Mbit. Utbudet av digitala tjänster ökar ständigt och allt fler sköter sina ärenden via internet. Snart är inte telefonledningen tillräcklig.

En del hävdar att trådlöst 4G är lösningen på landet men i praktiken blir det inte bra eftersom teleoperatörerna begränsar datamängden man kan använda på en månad. Tex Telias 4G-abonnemang med 10 gigabyte surf räcker bara till att se sju timmar på SVT Play på en hel månad.

Med fiber får man en hastighet på minst 100Mbit och uppåt. Dessutom finns ingen begränsning för hur stor datamängd man får använda. Det är en fast månadskostnad. Man väljer själv vilken operatör och vilka tjänster man vill ha. I framtiden är det troligt att t ex all TV-distribution och fast telefoni kommer att gå via fiber.

I städerna är fibernätet redan väl utbyggt eftersom det finns många abonnenter där. Men ute på landet tycker inte operatörerna att det är lönt att bygga ut fiber själva. Därför uppmuntrar man byar att starta föreningar som i samarbete med teleoperatörerna kan söka bidrag för nedgrävning av fiberkablar.

IMG_3770